Budafoki Hangversenyestek

  Térkép nem érhető el

  Időpont
  Date(s) - 2019/02/22
  19:00 - 21:00

  Kategóriák


  február 22. péntek 19.00
  Budafoki Hangversenyestek
  Budafoki Dohnányi Zenekar

  A mai estén elsőként felcsendülő Simple Symphony Britten vonószenekarra írt műve, melyet 1934-ben mutattak be a szerző vezényletével. A darab a komponista kedvenc gyermekkori témáit dolgozza fel négy tételben.

  Ezt követően Bach a-moll hegedűversenyét hallhatják Berán Gábor szólójával. Bachra nagy hatással voltak Vivaldi hegedű contertoi, melyekkel az 1713-as évben foglalkozott elmélyülten. Ezek közül sokat átírt csembalóra, illetve orgonára, és ekkor fogalmazódott meg benne az önálló versenyművek megírásának gondolata. Bach hegedűversenyei máig a hegedűsök repertoárjának legkedveltebb darabjai, melyek attraktivitásuk mellett komoly technikai kihívást jelentenek a szólista számára.

  A hangverseny második felében felcsendülő Átváltozások és Metamorfózisok című műveket a címük köti össze. Strauss 1943-ban, szülővárosa, München bombázása után vetette papírra a zenemű első vázlatait, Gyász Münchenért címmel. Így ír erről egyik levelében: “Hogy a müncheni udvari színház leégett, a színház, ahol a Trisztánt és a Mesterdalnokokat bemutatták, ahol hetvenhárom évvel ezelőtt először hallottam a Bűvös Vadászt, ahol apám negyvenkilenc évet töltött első kürtösként – ez életem legnagyobb katasztrófája. Nincs, ami megvigasztalna, számomra, az én koromban, már nincs több remény.” A mű még sok átváltozáson ment keresztül a bemutatójáig, a végső lökést Paul Sacher adta, aki a zürichi kamarazenekar, Collegium Musicum számára rendelt egy vonószenekari darabot. Eközben a szövetséges erők Drezdát és Weimart is porig bombázták, ami rányomta bélyegét a zeneirodalom egyik legszomorúbb gyászzenéjének születésére, melyben Strauss Németország sorsát siratja el.

  Műsor:
  Britten: Simple Symphony
  Bach: a-moll hegedűverseny BWV 1041
  Pánczél: Átváltozások
  Strauss: Metamorfózisok
  Hangversenymester: Berán Gábor

  Jegyár: 1900 Ft-2400 Ft
  Jegyvásárlás: https://bdz.jegy.hu/program/britten-bach-panczel-strauss-92324/439143

  MEGOSZTÁS