TECHNIKAI TUDNIVALÓK

Mivel a bíráló bizottság projektorral vetített digitális pályaműveket értékel, az eredeti (digitális vagy analóg) képről készített nagyméretű JPEG formátumú képekkel lehet csak pályázni, amelyeket a fotopalyazat@klauzalhaz.hu e-mail címre kell elküldeni a pályázati naptárban meghatározott pályázati beadási határidő lejártáig.

Képarányok:
A pályázat kiírója a képarányok tekintetében nem ad megkötést, de értelemszerűen figyelembe kell venni azt, hogy a pályamű – sikeres szereplés esetén – kiállítható legyen, ezért a pályázók törekedjenek a szabványos, vagy ahhoz közeli oldalarányok használatára. A képfeltöltő felületen ezeket megadtuk.

Vágás:
Engedélyezett a kép megvágása, a zavaró elemek levágása, továbbá a képorientáció megváltoztatása, de a vágás mértéke nem lehet nagyobb az eredeti képpontok számának 15%-ánál.

Képméret:
A vágott fájl minimális mérete 5 megapixel legyen.

Képmódosítás:
Csak a kép egész felületét érintő enyhe módosítások megengedettek (expozíció, tónusok, gradáció, színhőmérséklet, kontraszt, színtelítettség, árnyékok/csúcsfények, élesítés, zajszűrés). A kép egyes kijelölt részeinek módosítása, illetve retusálása (az „ecset” és a „bélyegző” eszköz használata) nem megengedett!

Konverzió:
Engedélyezett a fekete-fehérré, illetve infra képpé alakítás.
Nem küldhetők be digitális módon keretezett, felirattal és dátummal ellátott képek. A képfeldolgozás során történő beavatkozások elfogadásáról, mértékéről és természetességéről a zsűri dönt.

A pályázati anyagnak az alábbiakat kell tartalmaznia:
A: Analóg pályázati anyag esetén: Az eredeti képkockáról digitalizált nagyméretű, vágott, RGB színterű, legjobb minőségben elmentett JPEG állományt (Photoshop, jpg-options: minőség = 12). A szerzőnek rendelkeznie kell ez analóg felvétel dia, vagy negatív kép formátumú változatával, amelyet a második fordulóba kerülése esetén a bíráló bizottság bekérhet.

B: Digitális pályázati anyag esetén: Az eredeti képkockáról digitalizált nagyméretű, vágott, RGB színterű, legjobb minőségben elmentett JPEG állományt (Photoshop, jpg-opciók: minőség = 12).

A szerzőnek rendelkeznie kell az eredeti, módosítatlan kamerafájl-al (RAW, NEF, TIFF vagy JPEG. JPEG kép esetén csak közvetlenül a kamerából kijövő JPEG kép elfogadható. DNG formátum csak akkor elfogadható, ha a fényképezőgép eredetileg ilyen kiterjesztéssel készíti a képet.) Ezeket az eredeti kamera fájlokat és a vágott nagyméretű TIFF fájlokat, a sikeres szereplés esetén a kiíró bekérheti a 2. forduló után.

A pályázatra beadott digitális képnek tartalmaznia kell a szokásos EXIF adatokat: a fényképezőgép és objektív típusát, az alkalmazott ISO értéket, a felvétel idejét, a zársebességet és a blendét.

A fájlok átnevezését a regisztráció alapján a Klauzál Ház munkatársa automatikusan elvégzi.

Szerzői jogok:
A pályázaton résztvevők nevezésükkel egyidejűleg hozzájárulnak képeik kiállítási katalógusban, vagy az azt helyettesítő albumban és a kiállítást propagáló minden egyéb elektronikus és nyomtatott publikációkban, a kiíró és a szponzorok közötti szerződésben felsorolt kiadványokban, valamint a zsűrizés internetes közvetítése során és a pályázat archívumában való térítésmentes megjelenéséhez. A pályázat kiállításához készített papírképek (1-1 darab nagyítás) a vándorkiállítás után a kiíró tulajdonába kerülnek. A kiíró és a támogatók fenntartják maguknak a jogot, hogy a pályázat zsűrizésével egyidejűleg egyéb kiadványaikhoz képeket válogassanak. A kiíró a beküldött képeket a kizárólag a pályázat promóciója céljából térítés nélkül felhasználhatja nyomtatott és elektronikus formában, a szerző feltüntetésével (ahol ez technikailag lehetséges).

A kiíró fenntartja a jogot a változtatásra!

Vissza